غذاء الرسول صلى الله عليه وسلم للدكتور عبد الباسط السيد الجزء الثالث

ام عبد الجواد

عضو جديد
غذاء الرسول صلى الله عليه وسلم للدكتور عبد الباسط السيد الجزء الثالث

فوائد زيت الزيتون والخل في الوقاية من الأمراض د. عبد الباسط محمد سيد: إلى العصر، بعد صلاة العصر رسول الله -صلى الله عليه وسلم- يأخذ ملء السقاية، ملءالسقاية يعني غطى السقاية اللي هو تقريباً معلقة زيت زيتون كبيرة وعليها نقطتينخل.

أحمد منصور: زيت زيتون بخل.

د. عبد الباسط محمد سيد: آه، ومعاهكسرة من خبز الشعير، يعني السيدة عائشة بتقول: يعني مثل نصف كف اليد.
أحمدمنصور: هنا فيه عندنا 3 عناصر.

د. عبد الباسط محمد سيد: أيوه يافندم.

أحمد منصور: زيت الزيتون.

د. عبد الباسط محمد سيد: أيوهوالخل.

أحمد منصور: والخل.




د. عبد الباسط محمد سيد: والشعير.

أحمد منصور: ودول ورد فيهم أحاديث كثيرة جداً.

د. عبد الباسط محمد سيد: لرسول الله صلىالله عليه وسلم.

أحمد منصور: عليه الصلاة والسلام.

د. عبد الباسطمحمد سيد: اللي هو حضرتك في زيت الزيتون ورد الحديث "ائتدموا بالزيت وادهنوا بهفإنه من شجرة مباركة".

أحمد منصور: مضبوط.

د. عبد الباسط محمد سيد: وقال يعني خالفوا.. يعني خالفوا "ادهنوا بالزيت وخالفوا اليهود غيروا الشيبةبالأيه؟ هو قال "غيروا الشيب بالحناء"، وقال إن زيت الزيتون بيؤخرالشيب.

أحمد منصور: وطبعاً الزيتون ورد (شَجَرَةٍ مُّبَارَكَةٍ زَيْتُونَةٍلاَّ شَرْقِيَّةٍ وَلاَ غَرْبِيَّةٍ).

د. عبد الباسط محمد سيد: (زَيْتُونَةٍلاَّ شَرْقِيَّةٍ وَلاَ غَرْبِيَّةٍ يَكَادُ زَيْتُهَا يُضِيءُ).

أحمدمنصور: (وَالتِّينِ وَالزَّيْتُونِ) أيضاً.

د. عبد الباسط محمد سيد: أيوه.. أيوه، وبعدين الآية الثانية اللي هو الراجل اللي اسمه (أندريا ويل) دا تكلمعنها.

أحمد منصور: مين أندريا ويل؟د. عبد الباسط محمد سيد: أندرياويل دا عالم أغذية أميركي، ووضع أسلوب، أو قال يعني كتابه اللي هو موضوع "8 أسابيعللوصول إلى الصحة المثلى"، وقال أنا أخذت هذا الكتاب أو الـ 8 أسابيع للوصول إلىالصحة المثلى من رسول الله صلى الله عليه وسلم.

أحمد منصور: رغم أنه غيرمسلم.

د. عبد الباسط محمد سيد: لأ، هو أسلم في الفترة الأخيرة.

أحمدمنصور: آه، يعني بعد.. بعد قناعة، لكن حينما عمل هذا لم يكن مسلماً.

د. عبدالباسط محمد سيد: لأ، ماكانش.. لم يكن مسلماً، لأسباب لأن هو قال أنا خدته 8أسابيع، لماذا 8 أسابيع؟ يعني ما أي واحد ممكن يسأل طب ليه مش عشرأسابيع؟أحمد منصور: هو فعلاً ليه فعلاً قال هنا 8 أسابيع؟د. عبدالباسط محمد سيد: قال لأسباب منها حديث السيدة عائشة: "كنا يمر علينا الهلالوالهلال والهلال ولا نوقد ناراً، فلما سُئلت كنتم تعيشوا على ماذا؟ قالت: السوداوينالماء والتمر". وبعدين هو لما لقي الماء والتمر.

أحمد منصور: الهلال والهلالوالهلال يعني.

د. عبد الباسط محمد سيد: يعني من بين ثلاثة أهلة 8 أسابيع، ماهو بين الثلاثة أهلة شهرين بالضبط 8 أسابيع.

أحمد منصور: صح.

د. عبدالباسط محمد سيد: وبناءً عليه كان رسول الله -صلى الله عليه وسلم- بيأكل الماءوالتمر في ذلك الوقت، وثبت إن الماء والتمر أيضاً كافي يعني كافي تماماً للجسم، ليسهناك الإنسان لا يصيبه أي نقص لا في الأملاح المعدنية ولا في الكربوهيدريت، ولا فيالبروتين، ولا في الدهون.

أحمد منصور: لو كل 3 وجبات تمر وميه؟د. عبد الباسط محمد سيد: 3 وجبات تمر وميه، فرسول الله -صلى الله عليه وسلم- دي خاصيةمن خصوصياته، لكن هو تطرق في الـ 8 أسابيع دي إلى زيت الزيتون والخل اللي إحنابنتكلم عنه، لأنه كان فيهحالات من حالات سرطان العظم (سركوما)، واستخدم فيها زيتالزيتون يومياً، وتم كمية.. يعني كمية شفاء، وقال إن نسبة الشفاء عمالة تستمرباستخدام زيت الزيتون، وهو اللي تكلم في الآية القرآنية اللي بتقول: (وَشَجَرَةًتَخْرُجُ مِن طُورِ سَيْنَاءَ تَنْبُتُ بِالدُّهْنِ وَصِبْغٍ لِّلآكِلِينَ)، فقالكلمة صبغ للآكلين دي، الكتب بتاعتنا يعني ابن كثير والقرطبي وكل التفاسير الليموجودة، قالت أنها بتصبغ الجسم يعني لها صبغية، لكن هو..

أحمد منصور: ولذلكبعض الناس بيدهنوا جسمهم بزيت الزيتون.

د. عبد الباسط محمد سيد: ما هو فعلاًبيقي التجاعيد.

أحمد منصور: فعلاً.

د. عبد الباسط محمد سيد: أيوه،يعني الستات اللي بيعملوا شد لوشهم لو دهنوا زيت الزيتون مرة.

أحمد منصور: أنا أذكر (صوفيا لورين) قالت إن سر بشرتها كان زيت الزيتون بشكل دائم.

د. عبد الباسط محمد سيد: أيوه، بالضبط، وبيقي الإنسان إنه يشد وشه، ويقي التجاعيد،ولذلك فعلاً الكلام ده موجود برضو في جنوب شرق آسيا تماماً.

أحمد منصور: علشان كده تلاقي الواحدة عندها 60 سنة ومش باين عليها وجهها إنها عمرها قدأيه.


د. عبد الباسط محمد سيد: مش باين.. مش باين آه العمر، ولذلك حضرتكيعني الأمر هنا..

أحمد منصور: طيب كيفية استخدام ده أيه طالما تطرقنا للنقطةدي؟ هل كل يوم الإنسان يدهن وشه؟د. عبد الباسط محمد سيد: لأ، مرة فيالأسبوع.

أحمد منصور: مرة في الأسبوع.

د. عبد الباسط محمد سيد: مرةفي الأسبوع.

أحمد منصور: فقط كافية؟د. عبد الباسط محمد سيد: فقطكافية.

أحمد منصور: ولمدة قد أيه؟د. عبد الباسط محمد سيد: لمدة ربعساعة، ماسك لمدة ربع ساعة.

أحمد منصور: فقط، يعني مش محتاج إنه ينفر من حولهولا إن هو يعني يضعها بشكل مستمر.

أحمد منصور: لا.. لا.. إحنا بنقول ربعساعة لأسباب.. لأسباب لأن له قدرة الامتصاص.

أحمد منصور: وأي نوعية من زيت الزيتون؟ زيت الزيتون العادي هذا؟د. عبد الباسط محمد سيد: هو زيت الزيتون بتاعنا إحنا المعصور عصر طبيعي مش مستخلص بالمذيبات، المعصور.

أحمد منصور: اللي هو بيسموه بكر عصرة أولى.

د. عبد الباسط محمد سيد: عصرة أولى، وده الممتاز جداً، لأنه مافيش أي كيماويات فيه.

أحمد منصور: ويكفي إن الإنسان يدهن وجهه مرة واحدة، وده وجلده بشكل عام.

د. عبد الباسط محمد سيد: آه جلده،يعني مثلاً في تونس والمغرب.

أحمد منصور: مشهورين بزيت الزيتون.

د. عبد الباسط محمد سيد: مشهورين به وبيدهنوا نفسيهم، بيدهنوا كلهم، مرة في الأسبوع يدهن كل جسمه، ويلف نفسه في شاش ويبات فيه وينام فيه، أنا وجدت رجل يعني سِنُّه تقريباً فوق الـ 90 سنة، وتشوفه حضرتك تلقى البشرة، وتلقى حتى إيديهم ناعمة جداً،يعني نعومة من زيت الزيتون، فهو حضرتك الراجل ده اللي اسمه..

أحمد منصور: يعني هنا: كلوا الزيت وادهنوا به.
د. عبد الباسط محمد سيد: أيوه.

أحمد منصور: هنا الدهان للجسم والأكل أيضاً في نفس الوقت.

د. عبد الباسط محمد سيد: آه، أئتدموا بالزيت يعني ائتدموا يعني خذوا إدام غمسوابه.

أحمد منصور: أو حتى يستخدم في الطبيخ.

د. عبد الباسط محمد سيد: أيوه، لأ هو الطبيخ يعني في الني في ني، لأن الزيتون ما يجبيش إنين قدح.

أحمد منصور: إنه يتحرق نعم.

د. عبد الباسط محمد سيد: إنه يتحرق، وزيت الزيتون الزيت الوحيد اللي يقاوم الدهون في الجسم.

أحمد منصور: العجيب إن زيت الزيتون بس تم الاهتمام به خلال العشرين سنة الأخيرة فقط.

د. عبد الباسط محمد سيد: أيوه، بالضبط.

أحمد منصور: وتقريباً الدكتور حسان شمسباشا يقول: إن أول بحث نُشر عن زيت الزيتون سنة 86 فقط.

د. عبد الباسط محمدسيد: أيوه بالضبط.

أحمد منصور: بشكل متأخر.

د. عبد الباسط محمد سيد:أيوه، اللي كان كل الكلام ده بيعتبروه نوع من أنواع الزيت وخلاص، وإنما لما اهتُمبه، وكانت الاهتمام بأميركا بالذات لأسباب لأنه فعلاً له.. ليه علاقة بالوقاية منالسرطان.

أحمد منصور: الآن هناك آلاف الأبحاث منشورة في هذا، قل لي إزاينقدر نتفهم هذا؟ إن زيت الزيتون له هذه الفوائد الكبيرة بشكل أساسي في الوقت الليكثير من الأمراض المتفشية يقولوا سببها الدهون؟د. عبد الباسط محمد سيد: هأقول لحضرتك ليه؟ لأن زيت الزيتون يحارب الدهون.

أحمد منصور: يحاربالدهون.

د. عبد الباسط محمد سيد: ويذيب الكولسترول، يعني مثلاً الناس الليعندهم تشمع في الكبد أو الكبد الدهني، لو أخذ كل يوم معلقة زيت زيتون يزيل الكبدالدهني.

أحمد منصور: هكذا معلقة.
د. عبد الباسط محمد سيد: آه،معلقة.

أحمد منصور: ممكن يغمسها أو يشربها.
د. عبد الباسط محمد سيد: أو يحطها على السلطة ويشربها بالسلطة.

أحمد منصور: يعني هو هنا يعني كمافهمت منك في حديث العسل أو في.. في قضية معلقة العسل إن الناس أحياناً بتتخيل إنهالازم تأخذ الحاجة كده.



د. عبد الباسط محمد سيد: لأ.
أحمدمنصور: يعني ممكن لو أذابها في أي شيء وأخذها، هي نفسها دخلت وامتصت.

د. عبدالباسط محمد سيد: أيوه، لأسباب.. لأسباب لأن هو أساساً زيت الزيتون الوحيد منالزيوت اللي بيحتوي على أحماض دهنية وحيدة التشبع، يعني فيها رابطة غير مشبعةواحدة، ولذلك أندريا ويل بيقول لك: استخدم الشم والتذوق في إن زيت الزيتون يبقى virgin يبقى بكر، يعني مش متزنخ، ووجد إن حضرتك لما تحطه على الدهون يذيبالدهون.

أحمد منصور: عجيب!!
د. عبد الباسط محمد سيد: ما هو شوف حضرتكدهن ويعالج الدهون، لأنه فيه أوميجا 3 كثير، والأوميجا 3 بتعالجالدهون.

أحمد منصور: وثبت إن الشعوب اللي بتستخدم زيت الزيتون بشكل دائممافيش عندها معاناة.

د. عبد الباسط محمد سيد: ما بيحصلش عندها تصلب الشرايينولا (إكزهايمر) اللي هو ضياع مرض الخوف ده اللي بيضيع الذاكرة أو يضيعالمخ.

أحمد منصور: اللي هو بيبقى في نهاية العمر.

د. عبد الباسط محمدسيد: في نهاية العمر، بالإضافة إلى حاجة مهمة جداً إن أندريا ويلد بيقول (وَصِبْغٍلِّلآكِلِينَ) اللي جت في الآية، إنه الصبغ نحن في العرب نسمي الكروموسومات، أونسمي المورثات بنسميها الصبغيات، فقال أنتم ليه ما خدتوش الكلمة دي (وَصِبْغٍلِّلآكِلِينَ) على أنها إشارة إلى الصبغيات أوالمورثات؟ فبناءً عليه هو أثبت بقىأندريا ويل يعني أيه علاقته بالسرطان، بيحمي سرطان.. الخلية السرطانية خلية عادية،بس اللي حصل إنه الضفيرة الوراثية اللي فيها المسافة ابتدت تتسع شوية، يعني فيهارتباط بين الضفيرة والضفيرة بين خطي الضفيرة، الارتباط ده بيخلي فيه مسافة،المسافة دي بتتسع من 26 أنجستروم، أنجستروم دي وحدة قياس طول، يعني واحد على مليونمن المتر، بتتسع من 26 إلى 36 أو 37، فالخلية تنقسم بسرعة وتضفر، ثبت إن زيتالزيتون يحافظ على المسافة بين الأيه؟ فرعي الشريط الوراثي، ويحارب التآكل الليبيتم في طرفي الضفيرة الوراثية، هذا ما أثبته أندريا ويل.

أحمد منصور: أناهنا عايز أقول لك على موضوع الزيت، هل هذه الأشياء التي كان الرسول -عليه الصلاةوالسلام- يأكلها كانت البيئة هي التي تجبره عليها أم أنها كانت هدياً أيضاً فياختياره؟د. عبد الباسط محمد سيد: لو كانت البيئة التي تجبره عليها، فلماذاتكلم عن أمور لم.. لم توجد في البيئة؟أحمد منصور: مثل؟د. عبدالباسط محمد سيد: القسط الهندي.

أحمد منصور: أيه القسط الهندي.

د. عبد الباسط محمد سيد: قال: عليكم بالقسط الهندي فإنه يعني لما كان بيأتيه بعضالأطفال اللي عندهم لوز أو عندهم.. كان يقول يعني اعملوا له سعوط.. سعوط يعني زيغرغرة بالقسط الهندي، وكان يعالج به ذات الجنب، وكان يأتي في ذلك الوقت من الهند،واخد بال حضرتك؟ وتكلم عن العدس، ولم يكن العدس موجود في الجزيرة العربية، وتكلم عنالبردقوش..

أحمد منصور: العدس جه في القرآن، هل كانوا العرب يفهموا معنىالعدس (وقثائها وفومها وعدسها)؟د. عبد الباسط محمد سيد: لأ، كان موجود فيمصر.

أحمد منصور: آه.

د. عبد الباسط محمد سيد: كان موجود فيمصر.

أحمد منصور: وكانوا يعرفون هذا؟د. عبد الباسط محمد سيد: يعنيهو ذُكر على اعتبار.. الخردل لم يوجد في الجزيرة العربية، وتكلم القرآن عن الخردل،وتكلم رسول الله عن الخردل، ما هو ده الإعجاز بتاع رسول الله إنه بيتكلم عن أدويةحتى..، يعني على سبيل المثال اللي.. اللي هو كان بيأخذ السقاية اللي فيها زيتالزيتون، وفيها نقطتين خل.

أحمد منصور: أي نوع من الخل؟د. عبدالباسط محمد سيد: والله اللي كان موجود في الجزيرة العربية في ذلك الوقت كان الخل.. خل التفاح.

أحمد منصور: خل التفاح.

د. عبد الباسط محمد سيد: أو قيلهذا يعني.

أحمد منصور: والجزيرة العربية لم تكن تزرع التفاح في ذلكالوقت.

د. عبد الباسط محمد سيد: آه، وبعدين قيل إن هو نوع من أنواع الخلاللي كان في.. بيوجد في الخمور يعني، تحويل الخمور، إن الخمر لما بيتوجد فيهكالسيوم بيتحول على طول إلى خل.



أحمد منصور: لأن حديث "نعم الإدام الخل".

د. عبد الباسط محمد سيد: أيوه.

أحمد منصور: وإن الخل يعني كان دائماً موجود في بيوت الناس.

د. عبد الباسط محمد سيد: آه، "ما اقفر بيت فيه خل" "بارك الله في الخل فإنه كان إدامالأنبياء من قبلي".

أحمد منصور: فائدة الخل هنا؟د. عبد الباسطمحمد سيد: أهم حاجة بقى الفايدة بتاعة الخل غريبة جداً إن رسول الله لما كانوايجيبوا له خل يغمس بالخل، يغمس كسرة الخبز بالخل ويأكل، الخل نواتج هضم الموادالكربوهيدراتية في الجسم، مركب خل اسمه أسيتو أسيتيت، والبروتين يتحول إلى أسيتوأسيتيت، والدهون تتحول إلى أسيتو أستيت، يبقى المركب الوسطي للدهون والكربوهيدريتوالبروتين خل، فلما تأكل خل ويحصل عندك نقص في أي واحدة فيهم يديك.

أحمدمنصور: تعويض لهذا.

د. عبد الباسط محمد سيد: تعويض لهذا.

أحمد منصور: من الدهون.

د. عبد الباسط محمد سيد: من الدهون ومن الكربوهيدريت ومنالبروتين، ولذلك شوف حضرتك نعم الإدام الخل، الكلام هنا كلام جامع شامل فيه جوامعالكلم لرسول الله صلى الله عليه وسلم.

أحمد منصور: عليه الصلاةوالسلام.

د. عبد الباسط محمد سيد: وما.. ما اقفر بيت فيه خل. ما اقفر يعنيما افتقر بيت فيه خل. بارك الله في الخل فإنه كان إدام الأنبياء منقبلي.

أحمد منصور: أيه الكميات اللي يُنصح بأخذها من الخل كل يوم؟د. عبد الباسط محمد سيد: الكمية اللي تقبلها، يعني حضرتك فيه كثير جداً من الناس يقوللك أيه..

أحمد منصور: أصل فيه ناس بتسرف، يعني مثلاً أنت الآن الحديث بيقولسبع تمرات، ممكن كل واحد طول النهار نازل أكل تمر مثلاً.

د. عبد الباسط محمدسيد: لا.. لا.. لأ.. لأ..

أحمد منصور: يعني هي قضية الكمية قضية مهمة جداًأيضاً.

د. عبد الباسط محمد سيد: لأن دي قضية جرعة.

أحمد منصور: زيجرعة، نعم.

د. عبد الباسط محمد سيد: يعني رسول الله كونه أنه يحدد رقم يبقىكونها جرعة، يبقى أنا بأستخدم الغذاء هنا كأيه؟ كعلاج زي ما حضرتك تفضلت، أنا هنااستخدمت الغذاء كعلاج، فعندما استخدم هو حضرتك يعني القرآن لما عبر (كُلُواوَاشْرَبُوا وَلاَ تُسْرِفُوا) مش كده ولا أيه؟أحمد منصور: لا تحرم نفسك منشيء، ولكن لا تسرف.

د. عبد الباسط محمد سيد: يعني هو ليس حرماناً، ولكنهتقنين، ليس..

أحمد منصور: آه، بالنسبة هنا للخل قلت لي الفايدة بتاعته هذهالأساسية، وقلت لي الكمية ما يطيقه الإنسان.

د. عبد الباسط محمد سيد: مايطيقه الإنسان، يعني ولذلك رسول الله كان بيحط نقطتين من الخل على ملء غطاءالسقاية، يعني ملء غطاء السقاية زي ملعقة شوربة كبيرة، يحط عليها نقطتينخل.

أحمد منصور: أنت عارف حضرتك إن يعني في أوروبا في المطاعم الفخمة جداًبيقدموا زيت الزيتون وبيضعوا عليه أيضاً.

د. عبد الباسط محمد سيد: نقطتينخل.

أحمد منصور: نقطتين خل كشيء كمقدمة في.. في الأكل.

د. عبد الباسطمحمد سيد: حاجة مشهيات من المشهيات اللي بتعطي، ودلوقتي لما عرفوا فايدته، وعرفواإنه بيقاوم تصلب الشرايين، الخل يصنفر الشرايين.

أحمد منصور: يصنفرالشرايين.

د. عبد الباسط محمد سيد: أيوه، أنا بأتكلمها الكلمة دي يمكن عشانالعامة يفهموها، إنه فعلاً لما زيت الزيتون بيدخل، أنت عارف حضرتك إن فيه دهونحميدة ودهون غير حميدة في الجسم، فيه الدهون اللي بيسموها أيه High density protein دهون عالية الكثافة، ودهون قليلة الكثافة، الدهون قليلة الكثافة اللي بتترسب فيالشرايين، إنما عملية الكثافة البلدوزر اللي بيكنس الشرايين.

أحمد منصور: اللي هي؟د. عبد الباسط محمد سيد: اللي هي دهون عالية الكثافة.

أحمدمنصور: اللي بتكنس الشرايين.

د. عبد الباسط محمد سيد: بتكنس الشرايين،الخل.. قصدي زيت الزيتون يزيد من كمية الدهون عالية الكثافة، البلدوزر اللي بيكنسالشرايين، والخل بقى يعمل أيه بقى؟ الخل يخلي النسبة يعني حضرتك الزيادة من الجسمبتخزن على صورة دهون، لأ ده هو بيذيب هذه الدهون ويحولها إلى المركب اللي أنا قلتعليه الأسيتو أسيتيت، ويخليه يخش في التمثيل الغذائي.

أحمد منصور: هنا برضوفي قضية الدهون أنا فوجئت أيضاً، وجدت حديث تعجبت له "أول طعام أهل الجنة زيادة كبدالحوت" الرسول -عليه الصلاة والسلام- كان في بيئة صحراوية.

د. عبد الباسطمحمد سيد: أيوه.

أحمد منصور: ومع ذلك فيه حاجات كثيرة في كبد الحوت يعنيجاءت حتى إن الدكتور حسين شمس باشا لقيته عامل كتاب كامل حوالين هذا الموضوع من بينمجموعة كتب قيمة الحقيقة عاملها، "الأسرار الطبية الحديثة في السمك والحوت" هنا فيقضية الفوائد زيت كبد الحوت، ويقال إنه من أغنى أنواع الزيوت بالدهون.

د. عبد الباسط محمد سيد: أيوه، هو أغنى أنواع الزيوت بس الأوميجا 3، اللي هي الدهونالأيه.. شوف حضرتك فيه دهون غير مشبعة، الدهون غير المشبعة يعني بتحتوي على روابطكيميائية غير مشبعة، اللي منها زيت الزيتون، وعندنا الزيت الحار بتاعناهو..

أحمد منصور: يعني هذا أيضاً مفيد.

د. عبد الباسط محمد سيد: مفيدجداً الزيت الحار.

أحمد منصور: اللي هو زيت الكتان.

د. عبد الباسطمحمد سيد: زيت الكتان مفيد جداً جداً، بس عيبه إنه سريع التزنخ شوية، على اعتبارإنه هو..

أحمد منصور: ريحته شوية..

د. عبد الباسط محمد سيد: وسريعالتزنخ ويعني لابد، لكن زيت الزيتون مش سريع التزنخ، لأن الزيت الحار أو زيت الكتانبيحتوي على رابطتين غير مشبعتين، إنما زيت الزيتون يحتوي على رابطة واحدة، فبناءًعليه إنه يعتبر زيت الزيتون من واظب على زيت الزيتون لا يمكن يأتيه مرضخبيث.

أحمد منصور: ما شاء الله.

د. عبد الباسط محمد سيد: تقريري يعنيده ربما بعض الناس يقولوا إحنا بنتكلم بالعاطفة الدينية، كونه أن القرآن ذكر وكونإن الحديث ذكر. لأ، إحنا العاطفة الدينية دي قضية إيمان، مش كده ولاأيه؟أحمد منصور: نعم.

د. عبد الباسط محمد سيد: إنما قضية العلم ديحاجة ثاني.

أحمد منصور: وإحنا بنحاور طبيب وعالم معروف ومخترع، ولك براءاتاختراع.

د. عبد الباسط محمد سيد: حضرتك.. حضرتك كتاب كامل عن زيت الزيتونيكتبه أندريا ويل ويعالج نفسه بزيت الزيتون.

أحمد منصور: غير هذا.

د. عبد الباسط محمد سيد: من سرطان العظم، يعالج نفسه من سرطان العظم، زيت الزيتونوالمشي، واخد بال حضرتك؟ يعني حاجة غريبة جداً، ولذلك حضرتك رسول الله لما كانبيأكل الكسرة، بعد كده رسول الله نهى عن إدخال الطعام على الطعام، ودي الراجل دهكاتب فيها باب بحاله، يعني أيه رسول الله ينهى عن إدخال الطعام علىالطعام؟أحمد منصور: يعني أيه ينهى عن إدخال الطعام على الطعام؟د. عبد الباسط محمد سيد: حضرتك كلت دلوقتي، العادة العربية بعد ما نأكل يقول لك: تعالنحلي، يعني نأكل فاكهة ونأكل.. بتاع ده، لأ لو كلت يبقى ما تأكلش بعد ساعتين.. ساعتين ما تأكلش حاجة خالص.

أحمد منصور: طب ما هي ضمن الأكل الفاكهةوالحلويات والحاجات دي كلها.

د. عبد الباسط محمد سيد: لأ إزاي؟ لأن دي بتعملتخمر لما بتأكل سكريات مع الأكل ثاني وكميات من السكريات بتعمل تخمر، التخمر دهيزود الغازات ويعيق الهضم.

أحمد منصور: عجيب!! يعني الآن إذا الإنسان أكلالوجبة الأساسية بتاعته.

د. عبد الباسط محمد سيد: خلاص.

أحمد منصور: لا يأكل معها لا فاكهة ولا حلوى.

د. عبد الباسط محمد سيد: ولا حلوى، ويأكلبعد ساعتين.

أحمد منصور: بعد ساعتين يأخذ هذه الأشياء.

د. عبد الباسطمحمد سيد: لابد على الأقل بعد ساعتين، ولذلك رسول الله شوف حضرتك في الأساس كيف نهىعن إدخال الطعام على الطعام؟أحمد منصور: ودي علمياً؟د. عبد الباسطمحمد سيد: علمياً حضرتك حتى يعني القرآن لما قال أيه (وَفَاكِهَةٍ مِّمَّايَتَخَيَّرُونَ (20) وَلَحْمِ طَيْرٍ مِّمَّا يَشْتَهُونَ) بدأ بالفاكهة أولاً،يعني إن كلت كل فاكهة واسكت، لو أنت عايز تاكل فاكهة كل فاكهة واسكت استنى بقى بعدشوية كده لما تجوع ابقى كل، إنما لو كلت وجبتك الأساسية اللي فيها الغذاء المتوازنيبقى عليك أنك تنتظر لحد الساعتين ما يفوتوا أو 3 ساعات أو 4 ساعات وتبتدي تأكلالفاكهة أو الحلو.

أحمد منصور: ده شيء آخر..

د. عبد الباسط محمد سيد: آه، ولذلك شوف حضرتك نهى عن إدخال الطعام على الطعام، ولذلك هو بيقول لك: هل هو كانأستاذ أغذية بحيث إنه يقول الكلام ده؟أحمد منصور: هو قضية إدخال الطعام علىالطعام الناس تفهم منها إن الواحد ما يبقاش واكل مثلاً قبل نص ساعة ويرجع يأكلتاني.

د. عبد الباسط محمد سيد: آه.. ما هو حضرتك أيه؟ هو الأساس فيالمعدة إنه حضرتك بعد ما بتأكل بنسد الفتحتين وتبدأ المعدة تخض الطعام، ولذلك رسولالله قال: "إن كان لابد فثلث لطعامه وثلث لشرابه وثلث لنفسه" طب لو مليت عندك إزازةماليها للآخر تقدر ترجها؟
أحمد منصور: لأ.

د. عبد الباسط محمد سيد: ما فيش مساحة للرج، ولذلك لما تخلي الثلث للطعام والثلث للشراب، والثلث للنفس يبقىمعناها.

أحمد منصور: فيه مساحة للرج صح.

د. عبد الباسط محمد سيد: ماهو النفس معناه إن ثلث المعدة فاضي، يبقى يقدر يرج الطعام ويخلطه بالعصارات الليموجودة، لو حضرتك بعدما قفلت نزلت حاجة ثانية هنفتح..

أحمد منصور: وهتعملعسر للذي تم تناوله.

د. عبد الباسط محمد سيد: بالضبط، يبقى هنخلي الأكل يبقىهنخرجه ثاني، لأن لسه هنكوم ثاني على ما هو موجود من الأيه.. اللي أنت كومته، ولذلكده أساس مهم جداً، ولذلك من الغريب بقى في (شتوتجارت) هتجد فيه عبارة موجودة فيالمستشفى الأساسية في (شتوتجارت) في ألمانيا مكتوب الحديث ده، الحديث ده مكتوبومكتوب بالعربية والألمانية، أنا طبعاً سألت هل الألمانية دي ترجمة الحديث؟ قالوا: نعم.
أحمد منصور: زرتها؟
د. عبد الباسط محمد سيد: أيوه زرتها، قال ليحضرتك أيه فإذا كان لابد، هم بادئينه من كده، وطبعاً هم ما بيشيروش إن ده حديثيعني، إذا كان لابد فثلث للطعام، وثلث للشراب وثلث للنفس، هكذا يكتبون.

أحمدمنصور: يعني كسياسة.

د. عبد الباسط محمد سيد: غذاء.

أحمد منصور: غذاء.

د. عبد الباسط محمد سيد: فحضرتك بترج المعدة، خلاص مدام بتترج أنت لوكلت أدخلت الطعام على الطعام فتفتح ثاني.

أحمد منصور: سيبها خالص لما تفرغما فيها وتدخل شيئاً جديداً إليها.
 
رد: غذاء الرسول صلى الله عليه وسلم للدكتور عبد الباسط السيد الجزء الثالث

رد: غذاء الرسول صلى الله عليه وسلم للدكتور عبد الباسط السيد الجزء الثالث

[align=center]
جزاك الله خير ام عبدالجواد
تحياتي لك
[/align]
 
رد: غذاء الرسول صلى الله عليه وسلم للدكتور عبد الباسط السيد الجزء الثالث

رد: غذاء الرسول صلى الله عليه وسلم للدكتور عبد الباسط السيد الجزء الثالث

يعطيك العافيه ام عبد الجواد
 
رد: غذاء الرسول صلى الله عليه وسلم للدكتور عبد الباسط السيد الجزء الثالث

رد: غذاء الرسول صلى الله عليه وسلم للدكتور عبد الباسط السيد الجزء الثالث

69a5882761.bmp
 
رد: غذاء الرسول صلى الله عليه وسلم للدكتور عبد الباسط السيد الجزء الثالث

رد: غذاء الرسول صلى الله عليه وسلم للدكتور عبد الباسط السيد الجزء الثالث

[align=center]
شكرآ خيتوو
image444.gif

[/align]
 

Users Who Are Viewing This Thread (Total: 0, Members: 0, Guests: 0)

Who Read This Thread (Total Members: 1)

عودة
أعلى